Om mig

Cert. Funktionsmedicinsk  Hälsocoach

Sara Lövenhill

Kost och hälsa har alltid intresserat mig mycket, men när jag hittade funktionsmedicin insåg jag att jag verkligen ville syssla med detta. Jag har drivit min egen montessoriförskola och jobbat som rektor i många år, men nu arbetar jag med hälsa på heltid. Min egen hälsoresa har tagit mig dit jag befinner mig idag och jag brinner för att hjälpa andra ta kontroll över sin egen hälsa. 

Som barn hade jag ofta halsfluss och var allergisk. När jag blev gravid med mitt andra barn fick jag astma och sen blev varje vinter svår för mina lungor med ständiga luftvägsinfektioner. Samtidigt började magen krångla och jag fick IBS-besvär. Först var det bara när jag var ute på resa, men det slog aldrig fel, var jag ute och reste så krånglade magen, rejält. När jag tog upp detta med läkare fick jag alltid höra att det var normalt.

Magbesvären blev bara värre och inskränkte min vardag alltmer. Efter varje måltid blev magen uppsvälld och jag ville inte längre gå ut och träffa vänner för jag fick alltid ont i magen. Jag läste allt jag kom över kring maghälsa och slutade periodvis äta gluten och mjölk. Detta gjorde mig bättre, men problemen kom tillbaka, förvärrades och påverkade hela tiden det liv jag ville leva.

Jag sökte då hjälp hos en funktionsmedicinsk läkare som gjorde en funktionsmedicinsk utredning för att ta reda på orsakerna till mina hälsoproblem. Efter utförliga samtal om min hälsobakgrund, ett gentest och flera labbtester kom hon fram till de underliggande problemen i min kropp. Jag hade en tarmflora i obalans som gav inflammation i kroppen och allergier, jag hade också brist på flera näringsämnen, lagrade tungmetaller och en genetisk svårighet att avgifta som jag behöver stötta. Min mage behöver extra matsmältningsenzym för att fungera och jag mår bäst utan gluten, mjölk och lektiner. Puh…

Rekommendationen blev en eliminationskost som jag åt under 4 månader ihop med olika kosttillskott för att läka magen, stötta kroppens avgiftning och bygga upp min näringsstatus.

Jag kunde sedan långsamt återintroducera flera livsmedel, och jag landade slutligen i en kost som är rätt för just min kropps behov och förutsättningar. Nu vet jag hur jag ska äta och leva för att må så bra jag kan. Livet är sedan dess helt förändrat – magen mår bra om jag håller min kost och jag har blivit helt fri från allergier och astma, vilket är fantastiskt. Nu vill jag stötta andra som vill lägga om sin kost och livsstil för att få ett långt, friskt, starkt och harmoniskt liv. 

Vision

Min vision är att varenda människa ska hitta den kost och livsstil som fungerar för just deras kropp – för ett friskt, starkt och harmoniskt liv.

Utbildning hälsa

Sara Lövenhill

Cert. Funktionsmedicinsk Terapeut

Cert. Fasciaspecialist

Functional Nutritionist, Functional Nutrition Alliance – pågående

Foundations of Integrative Oncology – pågående

Hormonrådgivare, Hormonskolan

Cert. Stark Genom Klimakteriet

Cert. PI Kost & Hälsocoach

Ät och lev Paleo