Krashar du några timmar efter en måltid och blir trött och däst? Kommer suget efter något sött på eftermiddagen? Detta beror på vilken slags mat du stoppar i din kropp och hur den påverkar dig. Om du äter mat som höjer blodsockret väldigt mycket, så sjunker sedan blodsockret för mycket. Denna berg-och-dalbana gör att du känner dig hängig efter maten eller sugen på kaffe och något sött.

Eller är det möjligen så att du lätt känner dig yr, blir dimmig i huvudet eller trött när du är hungrig? Blir du skakig, irriterad eller börjar se sämre innan du inser att du bör äta? Detta är tydliga tecken på att du behöver äta tidigare eller oftare, då är ditt blodsocker för lågt.

Kroppen är gjord för att man ska äta när man är hungrig och efter maten ska man inte inte längre vara hungrig. Det är det enda som är tänkt ska hända när man äter. Ändras din energi när du äter så har du ett blodsocker i obalans. Då skulle du må bättre av att få det under kontroll.

När blodsockret går upp och ner mycket riskerar man att trötta ut binjurarna som hela tiden måste arbeta med att justera mängden insulin. Det finns då hög risk att kroppen utvecklar insulinresistens, vilket gör att det är väldigt svårt att gå ner i vikt om man så önskar. Ständigt högt insulin i kroppen bidrar också till kroniska inflammationer som ligger till grund för många livsstilssjukdomar. Detta kan man reversera och framför allt förebygga, genom att äta en kost som ger ett jämnt blodsocker.